lördag 22 mars 2008

Den sanna berättelsen

I tidernas begynnelse skickades en liten kung av de stora stygga skäggmännen ut i vassen. Höjden av taskighet skulle man kunna säga.

Men tji fick de. Ty en godhjärtad dam fann det lilla kungaknytet och det stod inte långt efter som det lilla knytet hade lärt sig att både gå på vattnet och dela det, att hela di sjuke och att lära ett dussin andra sina tricks.

Den lilla kungen växte så upp under elände och bedrövelser och en och annan solglimt. Diverse rykten florerade på bygden - kungen var inte riktigt normal, inte riktigt klok och inte visste man egentligen vem som var far te´na. Och det var nåt skumt med alla de där som slängde sina kryckor och började gå.

En dag fick hon en sticka i sitt öga och sa som av en ingivelse från högre makter: man ser lättare stickan i sin nästas öga, än bjälken i sitt eget.
Det är ju lätt för dig att säga, sa Judas som satt där med en bjälke i sitt. Han var en dålig snickare. Riktigt dålig.

Det kom sig i varje fall till slut så illa att kungen slogs ihjäl. Folk var trötta på det där martyrskapet. Det påminde dem alltför mycket om saker de inte ville kännas vid. Det var bra mycket roligare att sätta på sin grannes fru, att stjäla på marknaden, att äta så man sprack och att inte göra ett jävla dugg när man kände för det. Det fanns ett ord för såna som hon - glädjedödare. Eller pretto, för all del.

Så folket slog ihjäl kungen till hälften innan de hängde upp henne på ett kors. Där fick hon hänga och skämmas sina sista flämtande timmar i livet. Sedan begravde de henne innan de hade stor fest för att fira att de slapp den där eländiga samvetesmänniskan.

Men så hände det som ingen hade räknat med, eller hoppats på. Det blev påsk, och likt ett kyckling som kläcks ur sitt ägg vaknade kungen från de döda. Hon rullade bort stenen som täckte hennes grav och tittade strax därefter ut mot en ny dag. Skam den som ger sig, tänkte hon och klev ut genom öppningen.

Och folket som sett det hela de skyndade till och bara för att de hade insett att de var ena riktigt räliga bondlurkar så var de så fyllda av ånger att de slickade marken framför henne.

Kungen som var riktigt sur över det som hänt kliade sig i huvudet ett tag och det stod inte långt efter som hela den markslickande pöbeln föll till backen för att de inte längre kunde stå, och i sina händer hade de alla ett varsitt par kryckor.
-Tror ni mig nu då, era ärthjärnor, sa kungen och styrde stegen mot ett påsköppet chocolaterie.

Alla eventuella likheter med andra sagor är helt slumpartade och kan på intet vis lastas författaren. Eventuella dödshot undanbedes vänligt men bestämt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det var ingen dålig saga, och om det var en sannsaga så var den ännu bättre, tu det var ju bra att "kungsan" (ursäkta det vanvördiga uttrycket) vaknade upp från de döda igen, ty annars hade ju inte Megalomanienborg haft någon Kung i dag, och därigenom ingen blogg heller, kanske ?.

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Celular, I hope you enjoy. The address is http://telefone-celular-brasil.blogspot.com. A hug.

Anonym sa...

Ojoj, jag tror ers Majestät inte har repat sig riktigt efter korshängningen. Förstår att det satte djupa fåror i ers majestäts sinne. Önskar er ett snabbt tillfrisknande och en ny blogg.

Anonym sa...

Nu är jag orolig igen ! Ers majestät har inte bloggat på flera veckor ? Ers Majestät må betänka att Ers Majestät är en VIP-person, och även om levnadslusten ibland dalar och inspirationen tryter, så måste en sådan person pressa fram åtminstone något litet livstecken emellanåt. Annars börjar Ers majestäts lilla rike att svämma över av olika rykten och då kan det vara nära till en revolution från missunsamma medborgare.
Med allra bästa hälsningar ! W

Anonym sa...

Ers majje! Jag hade alldeles glömt bort denna fulländade blogg tills idag.
Kusin vitamin