söndag 22 april 2007

Kungen möter gräsrot i trädgården

Det var en dag, en inte helt ovanlig dag, då Kungen spankulerade i slottsträdgården och luktade på blommorna som sköt upp som missiler ur den kungliga myllan. En liten gosse hade förirrat sig in i trädgården och satt som en liten skulptur mellan påskliljorna och penséerna. Kungen trodde först att det var en konstnärlig installation och gick runt verket några varv och tyckte att det minsann var ett festligt initiativ från vem den än månde vara att ge sig på att smycka den redan överdådigt smyckade trädgården. Just som Kungen skulle knacka i den lille gossens huvud för att se om den trevliga installationen möjligen var gjord av gips eller papier maché tittade den lille gossen upp och frågade:

- Varför är du kung när du är tjej?

Kungen blev kungligt förvånad av att höra installationen tala och tänkte först att den var av ett mer avancerat slag med inbyggd bandspelare. Di är ju så vansinnigt påhittiga di där konstnärerna, tänkte kungen.

- Måste man inte ha snopp för att vara kung? Frågade den linluggade gossen och reste sig upp.

Kungen började ana att det kanske eventuellt rörde sig om en riktig liten människa trots allt och tänkte att det var lika bra att svara för att se om den kunde föra en konversation. Då borde det med all säkerhet vara fastställt om det rörde sig om en människa eller inte. Och människor kunde ju för all del vara trevliga de med, tänkte kungen.

- På A svarar jag för att jag vill det. Och på B svarar jag att man verkligen inte måste ha snopp för så många saker här i världen egentligen.
- Vad måste man ha det för då?
- Det kommer du till din förmodade glädje att upptäcka själv en vacker dag, får vi hoppas. Men eftersom kung alltid är lite mer och lite bättre än drottning så hade jag inte lust att vara drottning. Skulle du vilja vara drottning?
- Nä…
- Nä, där ser du! Och eftersom det är så att man sällan får något i livet utan måste ta det man vill ha, så kan man lika gärna ta det bästa. Eller hur?
- Jo, kanske.
- Om du kom in i en godisaffär som hade en geléråtta som vägde fem kilo och du bara fick ta en enda sak skulle du väl inte ta en pytteliten råtta?
- Nä, kanske.
- Då så.
- Men om du är kung, ska du inte ha någon drottning då?
- Hm… Alla killar jag frågat vill bara vara kung, men den platsen är ju redan tagen. Och nån drottning vill jag inte ha.
- Men vad händer om alla bara vill vara kungar då?
- Tja… Då blir det som i en italiensk riksdag eller en amerikansk presidentkampanj. Och då vinner den som har mest pengar.
- Jaha… svarade den lille gossen och tittade storögt först på den kloka regenten och därefter ner i sin ficka för att räkna sina tillgångar. Han såg bekymrat på sina tre enkronor och två femtioöringar.

Inga kommentarer: